sklep internetowy

Pulses and seeds

Medical herbs and seeds









 



SOCZEWICA CZERWONA
lentils


Czym jest soczewica?

Soczewica jest krewną fasoli, obydwie należą do rodziny strączkowych co znaczy, że nasiona roślin rosną w strąkach. Kształtem soczewica przypomina malutką soczewkę. Sama nazwa „soczewica” wywodzi się z łacińskiego słowa lens oznaczającego  soczewkę. Rozmiar i wygląd soczewicy zależy od odmiany. Skórka pokrywająca może być nieco pstrokata lub pokryta drobnymi plamkami, a gama kolorów waha się od czerwonawo-brązowego przez brązowy po zielony. Okrywy innych gatunków mogą być także czerwone lub żółte.

Przygotowanie - przygotowanie soczewicy jest bardzo proste: nalezy ją przebrać, usunąć ewentualne zanieczyszczenia, następnie opłukać i gotować od piętnastu do dwudziestu minut. Nie ma potrzeby namaczać soczewicę. Nie należy również dodawać soli w czasie gotowania gdyż skórka pokrywająca nasiona może nie zmięknąć. Przechowywanie jest także proste: soczewicę należy przechowywać w suchym chłodnym miejscu. Po długim przechowywaniu nasiona mogą zblaknąć ale nie ma to wpływu na wartości smakowe.


PROSPECT SP. z oo.

Bluro: 01-003 Warazawa; Al. Solidamosci 82A/15; Tel/Fax: (+48 22) 8388577,
Warehouse:
ul. Nowowijeski 35, Pogroszew , 05-850
Tel./Fax: 48 22 7525182